Opstellingen vanuit het verlangen

De methode ‘opstellen van het verlangen’ is ontwikkeld door Franz Ruppert, psychotherapeut, afkomstig uit München. Hij heeft jarenlang ervaring opgedaan met familieopstellingen en van daaruit een eigen methodiek ontwikkeld.

Wat houdt je tegen om je verlangens te leven?

Je gezin en familie van herkomst waarin je opgegroeid bent en onverwerkte, dikwijls onbewuste, ingrijpende gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat je je voorgenomen doelen in het leven niet gemakkelijk verwezenlijkt. Door het opstellen van je verlangen komt er een bewustwordingsproces op gang wat zorgt dat je je overlevingsstrategieën gaat doorzien. Het brengt je in contact met je gevoelens die je (onbewust) bedekt hebt. Door deze bewustwording en het omarmen van je gevoelens kun je weer leven vanuit je diepste verlangens, vanuit je ’ik’.

Je kunt een opstelling zowel in groepsverband doen als individueel tijdens een sessie.

Wat is een verlangen?

Een verlangen is iets waar je naar verlangt, maar wat nog geen werkelijkheid is of wat je nog niet gerealiseerd hebt.

Een verlangen kan zijn:
- Ik verlang dat ik minder verlegen ben in contact met anderen.
- Ik verlang te weten wie ik eigenlijk echt ben.
- Ik verlang mezelf te zijn.
- Ik verlang te kijken naar mijn darmziekte en waarom ik deze ziekte heb gekregen.
- Ik verlang dat ik mijn ongezonde leefgewoonten los kan laten.
- Ik verlang om werkelijk contact te maken met mijn kind.
- Ik verlang erachter te komen waarom ik steeds boos wordt op mijn kind.

Elk verlangen is prima en alles kan een verlangen zijn. Achter elk verlangen gaat een bron van informatie schuil die afkomstig is uit je eigen lichaam, uit je onderbewuste. Deze informatie kan je werkelijk helpen jezelf beter te begrijpen en stukken in jezelf te omarmen waardoor je je steeds meer ontwikkeld tot een autonoom persoon.

Hoe ziet een opstelling eruit?

Het vertrekpunt van de opstelling is je verlangen. Een verlangen dat op de voorgrond ligt in jezelf en waar je direct verbinding mee voelt. Voor de woorden in je verlangen ga je, een voor een, personen neerzetten in de ruimte. Deze personen, ook wel representanten genoemd, komen in contact met de informatie en gevoelens die verbonden zijn met deze woorden. Je krijgt een spiegel van je innerlijk te zien.

De woorden representeren verschillende delen in jezelf:
- de gezonde delen in jezelf die in contact willen leven met je ‘ik’.
- delen die je gevoelens en emoties vertegenwoordigen.
- je overlevingsdelen die ervoor zorgen dat je minder prettige gevoelens bedekt blijven.

De opstellingen laten op een verhelderende en open manier zien hoe de delen onderling samen- en/of elkaar tegenwerken. Het zet de delen in jezelf op een pakkende manier uiteen. Tevens laat het zien op welke manier jij verbonden bent met je gezin en familie van herkomst en wat voor invloed dit heeft op jezelf.

Het proces tijdens de opstelling wordt begeleid en bewaakt door de begeleider, wat je de veiligheid en het vertrouwen geeft om je werkelijke verlangen aan te kijken.

Wil je je opgeven voor een van de opstellingsavonden/ochtenden? Ga naar het contactformulier en stuur je naam, telefoonnummer en de gewenste datum door. Ik neem hierover contact met je op.

14 September 20.00-22.00u

Er is ruimte voor 1 verlangen
Groepsgrote: 5 personen

12 Oktober 20.00-22.00u

Er is ruimte voor 1 verlangen
Groepsgrote: 5 personen

16 November 20.00-22.00u

Er is ruimte voor 1 verlangen
Groepsgrote: 5 personen